1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. За година аграрните суровини са поскъпнали с 40%

За година аграрните суровини са поскъпнали с 40%

За последните 12 месеца цените на аграрните суровини са се покачили с 40 %, показва статистиката на ФАО, Организацията по прехрана и земеделие към ООН. През изминалия май индексът, изготвян от Организацията, достигна рекордна за последните 10 години стойност, като само за месец е скочил с 5 на сто.
 
Причини за драстичното поскъпване са изненадващо голямото търсене на царевица и пшеница от Китай, продължаващата суша в Бразилия, както и все по-голямото световно потребление на растителни масла, захар и зърно. На това търсене производителите все още не намират адекватен отговор, посочват от ФАО, затова и цените остават високи.
 
Подобен феномен се наблюдаваше и през 2008 и 2011 година, когато драстичното поскъпване на храните в повече от 30 държави по света доведе до сериозни политически сътресения.
Според ФАО високите цени ще се отразят най-вече на бедните страни, които зависят от внос на хранителни продукти, но в същото време са със слаба покупателна стойност и недостатъчно развита социална система, която да смекчи ситуацията за крайните потребители.
 
Икономисти в цял свят се опасяват, че недостигът на суровини, и то не само от селскостопанския сектор, може да забави възстановяването на бизнеса. Дали тенденцията при храните ще се запази, зависи до голяма степен от тазгодишните реколти. При зърното например ФАО очаква рекордна реколта, която би могла да спре поскъпването.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.