1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. За първи път от юни 2021 г. цената на рапицата пада под 500 евро

За първи път от юни 2021 г. цената на рапицата пада под 500 евро

Експертите предполагат, че поевтиняването ще продължи до края на настоящата стопанска година

Цените на рапицата, търгувана на борсата в Париж, паднаха в петък на 490 евро за тон. За последен път тон рапица струваше по-малко от 500 евро през юни 2021 година. 
 
Анализатори обясняват поевтиняването с по-ниските котировки на суровия петрол. През миналата седмица котировките на сорта Брент тръгнаха надолу и усилиха натиска върху пазара за растителни масла. В резултат цената на един тон рапично масло падна под 1000 долара, без това до доведе до по-голям интерес от страна на купувачите.
Само за 14 сесии цената на рапицата в Париж загуби 70 евро или 12%, а трябва да се има предвид, че преди година, малко след нахлуването на Русия в Украйна, един тон се търгуваше за рекордните 1100 евро. Експертите предполагат, че поевтиняването ще продължи до края на настоящата стопанска година.
 
От слабите котировки е засегната и канадската канола, която в края на миналата седмица се продаваше за 779 канадски долара, което прави около 530 евро. Анализатори в северноамериканската страна предупреждават, че цената може да падне и под 750 канадски долара.
Експерти от Европейската комисия и редица консултантски компании прогнозираха, че тазгодишната реколта в ЕС ще достигне около 20 милиона тона, което е с 500 хиляди тона повече, отколкото през 2022.
 
Това означава от една страна по-големи запаси в Съюза и от друга страна допълнителен натиск върху цената, предизвикан от по-евтиния внос от Украйна и Австралия.
От началото на настоящата стопанска година на 1 юли 2022 Европейският съюз е внесъл близо 6 милиона тона рапица от трети страни, а това представлява скок от 2 милиона тона спрямо предходния период. С 3 милиона тона най-голям доставчик е Украйна, следвана от Австралия с два. Най-големият клиент в Съюза е Франция, закупила 858 хиляди тона, втора е Германия с 812 хиляди тона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.