1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Започна жътвата на слънчогледа

Започна жътвата на слънчогледа

Снимка:

Започна кампанията по прибирането на слънчогледа на места. Масовата жътва предстои в края на месеца, заявиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Към момента фермерите са обнадеждени за много добър добив.

Годината е сравнително добра за слънчогледа, отчитат браншовиците. Падналите валежи са благоприятствали развитието на насажденията.

През последните години зърнопроизводителите прибират малко под 2 милиона тона слънчоглед. Фермерите сега са заложили на олеинови хибриди от маслодайната култура.

Ямбол е един от районите, където започна жътвата на слънчогледа. В петте общини на областта, по данни на местната земеделска служба, са засети близо 354 декара слънчоглед. По първоначална оценка посевите са в добро състояние, а стопаните очакват по-високи добиви от миналата година. Там през последните години се наблюдава спад в обработваемите площи с царевица, като през пролетта са засяти близо 9 хил. декара с фуражна и 12 хил. декара със силажна царевица. При ранните хибриди царевица браншовиците допълват, че също на места жътвата е започнала. Масовото прибиране на културата ще е в края на август, началото на септември.

 Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.