1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Започва гроздоберът във Франция

Започва гроздоберът във Франция

През следващите седмици ще започне гроздоберът в Бургундия, един от най-големите лозаро-винарски региони на Франция. За последните три десетилетия началото му се е изместило с 13 дни напред, показва статистиката, водена от 660 години.

Изместването на началото на кампанията започва в края на 80-те години на миналия век. Дотогава стартът е бил около края на септември, сочат данните, събирани през последните 660 години от лозарите в региона.

Първите записки за гроздобера в Бургундия са от 1354 година. Учените, проследили процеса на зреене на гроздето, изтъкват, че той дава един много добър поглед върху климатичните условия в миналото, тъй като тези плодове са особено чувствителни спрямо температурата и валежите.

При началото на гроздобера ясно се отличават две фази. До 1987 година той обикновено е започвал около 28 септември, след това се измества все по-напред, като към момента е с повече от две седмици по-рано. В миналото много по-рядко е имало горещи и сухи години, но през последните три десетилетия те са се превърнали в норма. Това показват и метеорологичните наблюдения и статистики за изминалите три века и половина. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.