1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Протест на френски фермери в Пиренеите

Протест на френски фермери в Пиренеите

Ситуацията с мечките се изостри през май тази година

Десетки фермери и загрижени граждани протестираха в Тулуза срещу разселването на мечки във френската част на Пиренеите. Под наслов "Ядосани сме" те изразиха недоволството си от щетите, които хищниците нанасят на стадата.

Разселването на мечки в региона започва още през 1996 година, тъй като преди това цялата популация е била унищожена от ловци и бракониери. Новите животни идват предимно от Словения.

В протеста участваха близо 150 души, съобщават от полицията в Тулуза. Часове преди това други демонстранти блокираха пътищата към долината, където две млади женски мечки трябваше да бъдат пуснати на свобода. Наложи се животните да бъдат пренесени до новия им дом с хеликоптер.

Протестиращите организираха и символичен марш в планината, за да прогонят мечките и други хищници на испанска територия. Френските фермери се чувстват измамени от правителството и го обвиняват в липса на респект пред хората в планинските региони. Към недоволството се присъединиха и кметовете на около 100 села и градчета, които в отворено писмо до Париж настояват за гаранции за стадата, както и прекратяване на разселването на хищници.

Ситуацията се изостри през май тази година, когато мечка само за три седмици уби десет овце и крави от испанската страна на границата. Във Франция животното има три жертви - овца, свиня и кон. Животното е поставено под закрилата на закона.

Според най-новите изчисления популацията от мечки в граничния регион между Франция и Испания е достигнала 50 екземпляра. Фермерите получават компенсации за всяко наранено или убито животно, но въпреки това са недоволни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.