1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Зърнената реколта в Германия е изненадващо добра

Зърнената реколта в Германия е изненадващо добра

При представянето на доклада земеделският министър Джем Йоздемир подчерта, че климатичните промени вече дават своето отражение по нивите и ливадите

На фона на сушата и високите температури, обхванали през това лято големи части от Германия, зърнената реколта в страната ще бъде изненадващо добра. От земеделското министерство очакват тя да достигне малко над 43 милиона тона, което е с 2% над миналогодишното количество и повече от средното за последните пет години. 
 
В публикувания в края на миналата седмица доклад на ведомството се изтъква, че посочените количества се отнасят до реално посочените от фермерите резултати от общо 10 000 ниви, пръснати из цялата територия на страната. Житните култури ще донесат 39 милиона тона, а за рапицата се прогнозират неочаквано добрите над 4 милиона тона. Това количество е с 22% по-голямо от миналогодишното и с 15 на сто над средното за предишните 5 сезона, се казва в доклада.
 
При представянето на доклада земеделският министър Джем Йоздемир подчерта, че климатичните промени вече дават своето отражение по нивите и ливадите. Заради високите температури прибирането на реколтата навсякъде е започнало по-рано, изтъкна министърът. Това е принудило много стопани да засеят сортове, които се справят по-успешно с горещото и сухо време.
Добрите резултати се дължат най-вече на по-големите добиви, достигнали тази година, с изключение на царевицата, средно над 7 тона от хектар, т.е. с 4 на сто повече от 2021 година. Установени са обаче големи регионални разлики. Най-голямото увеличение при добивите е регистрирано в северните провинции, докато Бавария отчита най-големия спад.
 
Според доклада реколтата от зимна пшеница ще бъде в размер на 22 милиона тона, след 21 милиона тона през миналата година. Зимният ечемик се оценява на малко над 9 милиона тона, което е с пет на сто повече. Сушата е нанесла обаче сериозни щети на царевичните посеви. Средният добив от хектар няма да надхвърля 7 и половина тона, така че реколтата ще достигне едва 3 и половина милиона тона, или 21% по-малко в сравнение с миналата година. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.