1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Зърнопроизводителите протестират на ГКПП "Дунав мост" при Русе

Зърнопроизводителите протестират на ГКПП "Дунав мост" при Русе

Земеделските производители настояват да не се удължава за България действието на регламент на ЕС, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна

Зърнопроизводители организираха отново протест край ГКПП "Дунав мост" при Русе, като блокираха със земеделски машини движението в района на граничния пункт, съобщава БТА.

По думите им причина за недоволството, което изразиха и в края на миналия месец, е силно влошената конкурентоспособност на българските земеделски производители заради либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна, тежката ситуация в сектор "Земеделие", липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури.

Затова земеделските производители настояват да не се удължава за България действието на регламент на Европейския съюз, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

Днес сме солидарни с румънските колеги, които излизат на общ национален протест. Идеята е Европа да ни чуе исканията. Не може държавите от източната част на Европа да понасят целия удар от внос на украинско зърно, каза Милен Коев – председател на Районния съюз на фермерите „Дунавско зърно“. По думите му резултатите от срещата с президента Румен Радев са позитивни и държавата започва да влиза в своята роля.

Костадин Костадинов - член на Националната асоциация на зърнопроизводителите и бивш неин председател заяви, че този натиск на пазара от вноса на украинска земеделска продукция е свалил прекомерно цените у нас. "Половината от  слънчогледа, който е излязъл от Украйна е влязъл в България, а местният европейски слънчоглед, който е с гаранция за качество, стои по складовете", каза той. Костадинов заяви, че в протеста днес участват 12 регионални асоциации към Националната асоциация на зърнопроизводителите, животновъди, овощари и пчелари.

Протестиращите издигнаха транспаранти с надписи „Спрете геноцида на земеделието“, „Искаме да бъдем конкурентоспособни фермери“, „Българската земя храни българския народ“. В знак на недоволство пчелари изгориха пчелен кошер.

Милен Коев съобщи, че е предвидено протестът да продължи около три часа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.