1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Защо държавата се намеси на зърнения пазар през миналата година?

Защо държавата се намеси на зърнения пазар през миналата година?

Кой е виновен за кризата?

Доведе ли до патова ситуация на зърнения пазар решението на правителството на Кирил Петков да изкупи българско зърно за над 1 млрд. лева и последвалият отказ от тази мярка. Отговорите търсим от двама бивши министри на земеделието – Десислава Танева и Иван Иванов.

„Разбъркването на пазара дойде със спирането на корабите от Асен Василев като финансов министър. Земеделските производители в Източна Европа са най-пострадали от този коридор на солидарността и той не е само за зърното, той е и за други продукти - плодовете, ядките, меда. Това дава отражение на всички сектори. Тук говорим за начини на прилагане на подкрепа в полза на украинския производител, която да не вреди на европейския пазар“, заяви Десислава Танева, заместник-председател на КЗХГ, ГЕРБ – СДС.

„Тази тема сме я дискутирали неведнъж. Това беше решение на Министерски съвет по идея на Министерството на финансите предвид ситуацията, която се развиваше в Украйна и продължава да се развива. Мога да потвърдя, че тогава имаше информация от службите за опасност от замърсяване на реколтата и на почвата. За моя радост и за радост на всички земеделски производители до такава ситуация не се стигна. Съответно средствата бяха върнати обратно в държавния бюджет и такава интервенция не се наложи да се направи. Но това помогна горе-долу да се направи едно проучване на пазара и да се види каква е ситуацията - какви налични количества има“, заяви Иван Иванов, член на КЗХГ, БСП за България.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.