1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Жегата в Европа разваля реколтата

Жегата в Европа разваля реколтата

В юлския си доклад МАРС изтъква, че най-силно засегнати ще бъдат регионите, в които и преди този месец е имало недостиг на валежи

Високите летни температури и безводието принудиха експертите да занижат прогнозите си за реколтата от летни култури в Европейския съюз. Според МАРС, Агенцията за наблюдение на посевите на Европейската комисия, най-силно ще пострада царевицата.
 
В юлския си доклад МАРС изтъква, че най-силно засегнати ще бъдат регионите, в които и преди този месец е имало недостиг на валежи. Това са големи части от Испания, южна Франция, централна и северна Италия, централна Германия, северна Румъния, източна Унгария, както и източна и южна Украйна. На много места сушата и безводието съвпаднаха с периода на цъфтеж. Ето защо Агенцията занижи прогнозата си за добивите от сладка царевица, чието прибиране ще започне през есента, от 7,8 на 7,3 тона на хектар.
 
От меката пшеница се очакват добиви в размер на 5,7 тона от хектар, което е с около 200 килограма по-малко, отколкото се посочваше в юнската прогноза. Спад от 4,2 на 4,1 тона от хектар ще има и при летния ечемик. С 8 до 9% са занижени очакванията за реколтата от слънчоглед и соя.
В същото време добивите от захарно цвекло ще се свият от 78,1 на 77,4 тона от хектар, посочват експертите от МАРС. Тази стойност е с 4 на сто над средната за последните пет години. Спад от 35,7 на 35,1 тона от хектар ще има и при картофите. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.