1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Женското лице на селското стопанство

Женското лице на селското стопанство

Четири дами гостуват на BKT в четвъртия епизод от поредицата Глобални тенденции

BKT посвещава четвъртия епизод на Глобални тенденции на темата за жените в селското стопанство и на пропастта между половете, която често ощетява работниците жени в отрасъла. Въпреки това обаче би било немислимо да се разглежда бъдещото развитие на отрасъла без приноса на жените.

Проблемът с жените в селското стопанство и неравенството между половете в отрасъла е централната тема на четвъртия епизод на Глобални тенденции, интернет форматът на BKT, който проучва главните проблеми в световното селско стопанство с помощта на международни експерти и гости.

Жените са гръбнакът на селските общности и често представляват голяма част от селскостопанската работна ръка в целия свят.

Въпреки това работниците жени нямат адекватен достъп до основни ресурси и услуги, като например земя, наличност на кредит, обучение и това неравенство има решаващо въздействие върху селскостопанското развитие и производството на храна в световен мащаб.

Според ОПЗ, Организацията по прехрана и земеделие към ООН, управляваните от жени селски стопанства произвеждат с до една трета по-малко в сравнение с тези, управлявани от мъже. И това разделение не се дължи на липса на умения и опит, а на неравни условия и възможности, които често ощетяват жените. Ако частта от работната ръка, съставена от жени, има еднакъв достъп до ресурси като мъжката част, земеделската продукция би могла да нарасне с 30 процента, позволявайки на още 150 милиона души да бъдат нахранени, което е съществен и устойчив принос за борбата с глада и крайната бедност.

Но колко точно жени работят в селскостопанския отрасъл?

Жените в Европа представляват 42% от работната ръка“, споделя Светла Гърбешкова, изпълнителен директор на АГРО ТВ България, издателска и телевизионна група. „Освен това три от всеки десет селскостопански предприятия се управляват от жени. Това са много значими цифри, които ни дават истинска идея за големия принос на жените за отрасъла: развитието на селското стопанство без тяхното участие е немислимо. Също така вярвам, че жените могат да използват някои умения и характеристики, които ги отличават, като вродената склонност за изобретателност, гъвкавост и амбиция, за подобряване на селскостопанските предприятия. И точно това се случва в България, където приносът на жените, работещи в този отрасъл, се е доказал като основополагащ за по-нататъшното развитие и подобряване на местните селски райони. Мисля, че поради това е важно да променим чисто мъжкото възприятие, което обикновено имаме за земеделието.“

Реха Мехра, специалист по половете и икономист, е на същото мнение, коментирайки:

„Всичко започва от предубеждението, че земеделецът трябва, по определение, да бъде мъж. Нищо не е по-грешно, просто си помислете, че в някои страни по света земеделието е главното занимание на многобройни жени. Следователно, първата стъпка към промяната на това възприятие е да направим жените, които работят в селското стопанство, видими. Трябва да се предприемат действия също за уеднаквяване на условията на работа за мъжете и жените. Често жените срещат повече затруднения в сравнение с мъжете да достигнат до основни ресурси и инструменти като кредит, информация и технология, земя и дори вода и семена. Но неравенството е също очевидно и по отношение на заплащането. Да, многобройни проучвания подчертават, че ако на жените са били осигурени еднакви възможности и работни условия, на каквито се радват мъжете, селскостопанската продукция в развиващите се страни би се повишила с 4%: с други думи, милиони и милиони по-малко гладуващи хора.

 

Реха Мехра

Реха Мехра, специалист по половете и икономист

Да погледнем отвъд океана, в Съединените Щати, жените в селското стопанство представляват най-бързо растящият демографски сегмент в страната. Тази тенденция беше разказана и изложена от Одра Мълкерн, основател на Фимейл Фармър Проджект, проект с множество платформи, който цели да подобри ролята на жените в общностите и селското стопанство като цяло посредством споделяне на истории и опит от различни жени-протагонисти, работещи в отрасъла. „Фимейл Фармър Проджект е проект, който документира жените в селското стопанство посредством снимки и съдържание и цели да повиши осведомеността на хората относно основополагащия принос на жените-работнички за общностите и промишлеността. Накратко, за мен става въпрос за правилно представяне на фигурата на жената в селското стопанство, канейки ги да отпразнуват решителния си принос в този отрасъл. Трябва да призная, че бележим окуражаващ напредък на този фронт, най-малкото доколкото става въпрос за Съединените Щати. Накрая мога да заявя, че начинът, по който се гледа на жените, се променя, особено в новите поколения, които имат склонност да признават основната роля, която играят жените и в тази област.“

Одра Мълкерн

Одра Мълкерн, основател на Фимейл Фармър Проджект

За преодоляване на предизвикателствата, пред които е изправено модерното селско стопанство, е необходимо да можем да разчитаме на правилното лидерство, което да придружи преобразуването на бизнеса чрез пълно приемане на устойчивостта, но също и разнообразието на работната ръка. По този въпрос, Лучия Салмасо, главен изпълнителен директор на BKT Европа, заявява: „Знам колко трудно може да бъде за една жена да успее в този отрасъл, особено когато става въпрос за достигане на високи длъжности за вземане на решения. Вярно е, че в сравнение с миналото ситуацията се е подобрила, но дори днес сме ощетени от многобройни полови предразсъдъци, които ни спъват в достигането на успешна длъжност. И все пак, разнообразието може да бъде действително конкурентно предимство за предприятията, основополагащо за създаване на новаторство и растеж, и това важи за всички отрасли. Тъй като в BKT винаги силно сме вярвали в темите на интеграцията и разнообразието и работим за изграждането на среда, в която всеки е уважаван и подкрепян.“

Лучия Салмасо
От тази връзка можете да изгледате целия епизод: www.bkt-network.com/women-in-agriculture

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.