1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Животът може да бъде сладък, дори когато произвеждаш...оцет

Животът може да бъде сладък, дори когато произвеждаш...оцет

Репортаж за фамилия Цанови от Плевенско, които считат своето занимание за благословия

Срещам семейство Цанови – баща и син – на фермерския пазар през земеделското министерство. Фамилията отглежда ябълки и лозя в село Опанец, Плевенско. Произвеждат оцет и вино. И в бащата и в сина не би имало нищо необичайно, ако не се отличаваха с един древен български генетичен код – облечени са в народна носия, предлагат жив ябълков оцет и вместо с етикети, стигат до своите клиенти с лични послания. Как една фамилия, която възпитава трима синове, смело следва своята оптимистична духовна философия?

Васил Цанов е така сладкодумен, че мед му капе от устата, както казва народната приказка.

„Нашите прадеди навремето са водели здравословен начин на живот, без да са били специално научени на това. Знаели са, че в суровата туршия, в домашно приготвения оцет от ферментирали ябълки има полезни микроорганизми. Това са естествени пробиотици, дар от природата, които помагат на нашия организъм да бъде благословен със здраве“, разказва Васил. Затова производството на жив ябълков оцет за него е не просто семеен бизнес, а истинска лична кауза, белязана от голямата идея хората първо да бъдат здрави, за да могат да се радват на всеки божи ден, който е подарък за човека.

20 дка лозя и 18 дка ябълкови градини край Плевен

– това е семейното стопанство на Васил Цанов, който е баща на три деца – момчета. Всички те са участници в този процес – от началото до крайния продукт. Съпругата на Васко /“моето момиче“, нежно я нарича той/ е душата на компанията. Нейна е идеята върху бутилките с жив ябълков оцет да няма етикети, а инкрустирани послания: „С любов и благослов!“, „Любовта носи изобилието!“, „Ти си творец на чудеса!“

ocet-etiket

И хората се спират, за да прочетат тези странни на пръв поглед пожелания. После нещо сгрява душата им и решават, че ще е много хубаво да си направят такъв неочакван подарък – естествен дар от природата, с духовна молитва за здраве и благоденствие.

Най-големият син Даниел се занимава с маркетинга на продуктите. Признава, че в началото не е имал силен интерес към семейния бизнес. Но с течение на времето постепенно осъзнал, че няма нищо по-хубаво от това – да работиш нещо реално, каквато е работата на полето, да имаш винаги подкрепата на своите родители и всички да гледате в една посока – да произвеждате продукт, който да носи здраве и щастие на хората. Даниел трудно облякъл и народната носия. Но и тук узряването дошло внезапно. „Осъзнах, че ми харесва да съм облечен така. А и виждам как хората се усмихват, когато ме видят в кенарената риза, с шевици по яката и ръкавите – това ги радва“, казва младото момче. То мисли в посока на търсене на по-голям пазар за живия ябълков оцет, като залага на интернет продажбите.

daniel-canov-ocet

Фамилия Цанови имат собствена философия за ползата от естествените пробиотици и за силата на традициите. И понеже природата ни учи на хармония, Васил е един от нейните примерни ученици.

„От 10 години не сме пръскали с нищо ябълковите градини, дори вече не косим. Вярваме, че природата си знае работата и така се грижим за една самостоятелна екосистема в равновесие“, разказва Васко. Във времена на пандемии, връщането към естествените дарове на природата е повече от логично.

Живият ябълков оцет е естествен пробиотик

и това е още една причина пазарът да върви добре. А когато узрее, живият ябълков оцет става истински кулинарен еликсир, но вече няма претенцията да е с лечебни свойства.

Въпреки куража, който вдъхновеният от някаква идея човек си дава, реалността често се стоварва със своята неумолима сила. И за да не става историята за живия ябълков оцет прекалено захаросана, реалностите всъщност са ето такива: семейното стопанство е постигнато с кредити от 4 банки и с ежедневни усилия всеки божи ден. За да не тежат прекалено банковите кредити, е нужен голям кураж. И вяра, че вървиш в правилната посока. В земеделието лесно няма, това го знае всеки. Но когато имаш кауза, когато имаш подкрепа от семейството и вярваш, че всичко, което правиш, излиза от твоето чисто сърце – няма страшно, всичко се преодолява. С философия като тази на фамилия Цанови, животът всъщност е сладък. Дори и когато произвеждаш оцет.

 

Автор: Анета Божидарова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.