1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Зимните култури в ЕС са в сравнително добро състояние

Зимните култури в ЕС са в сравнително добро състояние

Заради мекото време на места има притеснения, че посевите не са изградили достатъчна устойчивост срещу мраз

В по-голямата част на Европа състоянието на зимните посеви е сравнително добро, се казва в януарския бюлетин на Службата за наблюдение на посевите към Европейската комисия. Експертите от МАРС отчитат, че през периода между 1 декември и 15 януари температурите са били малко по-високи от обичайното, а валежите са били на нормално ниво.
 
Тези условия са позволили на засети парцели, които дотогава са изоставали в развитието си, да наваксат забавянето и да достигнат добро или много добро състояние. Засега не се наблюдават измръзвания или други увреждания, плод на ниски температури.
 
Заради мекото време на места има притеснения, че посевите не са изградили достатъчна устойчивост срещу мраз, като това не се отнася за северните и централните региони на континента. Риск има за земите около Черно море, където през отчетния период имаше повече от средните за сезона валежи, предимно от дъжд, или от сняг, който вече се е стопил, така че снежната покривка не е достатъчна, за да предпази посевите от измръзване при внезапно понижаване на градусите.
 
Липса на влага има в части на Средиземноморието – южна Испания и северна Италия, без засега това да се е отразило негативно върху зимните култури. Щети са регистрирани в Мароко и западен и централен Алжир, където от месеци има засушаване. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.