1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. 77% от германците са за забрана на пестицидите

77% от германците са за забрана на пестицидите

На фокус са най-вече препаратите, прилагани в селското стопанство

77 процента от жителите на Германия подкрепят идеята за забрана на всички препарати за растителна защита. Според 57 на сто от анкетираните веществата, попаднали във въздуха, са огромен риск за здравето на хората, показват резултатите от представително проучване, проведено по поръчка на природозащитна организация.
 
На фокус са най-вече пестицидите, прилагани в селското стопанство, както превантивно, така и при необходимост от намеса за справяне с вредители. Следи от препарати като глифозат, се откриват във въздуха и в почвите на километри от мястото, на което са пръскани, твърдят екоактивистите и настояват те да бъдат забранени.
 
В анкетата само 16 % от запитаните са изразили подкрепа за препаратите, докато 77 на сто са против. Против са по-скоро жените, отколкото мъжете, както и жителите на големи градове с повече от половин милион население. В малките населени места, по-близки до селското стопанство, настроенията са по-скоро изравнени.
 
Разпределението по възрастови групи показва, че 81% от хората над 60 години са за забрана на пестицидите, докато най-малко поддръжници събира идеята сред тези на възраст между 18 и 29 години. От тази група само 73 на сто настояват за край на препаратите.  
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.