1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Люксембург с пълна забрана от 1 февруари

Люксембург с пълна забрана от 1 февруари

До 30 юни търговците на препарати за растителна защита във Великото херцогство ще имат възможност да опразнят складовете си

Люксембург стана първата държава в Европейския съюз с действителна забрана за употребата на глифозат. Тя влиза в сила на 1 февруари тази година, съобщи земеделският министър Ромен Шнайдер.

До 30 юни търговците на препарати за растителна защита във Великото херцогство ще имат възможност да опразнят складовете си, а за фермерите има срок до края на годината да използват наличните количества. Решението за забрана на глифозат беше взето още през декември 2018-та от съставеното тогава коалиционно правителство, в което участва и партията на Зелените.

Лицензът за хербицида в Европейския съюз изтича на 15 декември 2022 година. Дали той ще бъде удължен зависи от държавите членки и Европейската комисия. Според агроведомството в Люксембург повечето ферми в страната вече не прилагат веществото. Данните за миналата година показват, че от 1005 стопанства 592 са се отказали от глифозат.

Една от причините за доброволния отказ е, че правителството плаща специална премия в размер на 30 евро на хектар за полски култури и по 50 евро на хектар за лозя. Овощарите пък получават по 100 евро.

Земеделският министър обяви, че учените в страната усилено търсят алтернативи на глифозата. Изследванията са насочени най-вече към механични решения, като засилена оран например.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.