1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. 98 милиона долара ще предостави ФАО за борба с болест по бананите

98 милиона долара ще предостави ФАО за борба с болест по бананите

Стартираната от ФАО програма има за цел да намали застрашените площи с 60 %

98 милиона долара ще предостави Организацията по прехрана и земеделие за борба със заболяване по бананите. Програмата е с продължителност 5 години. От нея ще се възползват над 60 държави.

Заболяването представлява сериозна опасност за производството на банани в много региони. Към момента са засегнати близо 100 хиляди хектара, изчисляват експертите от ФАО. Учените се опасяват, че до 2040 година болестта би могли да се разпространят на над 1,6 милиона хектара. Това са една шеста от всички площи с банани в света, като производството се изчислява на 10 милиарда долара годишно.

Първите симптоми на фузариум оксиспорум са пожълтелите листа на дърветата, на по-късен етап заразеното растение умира. Стартираната от ФАО програма има за цел да намали застрашените площи с 60 на сто. Първоначално ще бъдат подкрепени вече съществуващи инициативи, а след това ще се финансират и научни изследвания за нови мерки срещу заболяването.

За региони, в които болестта все още не се е появила, или е регистрирана за първи път, се разработват контролни схеми и методи за бързи противодействия. Експертите изчисляват, че при успешно прилагане на програмата всеки инвестиран долар ще генерира между 100 и 200 долара приходи за период от 20 години. Бананите играят и важна роля за поминъка на местното население в държавите, където се отглеждат, посочват от ФАО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.