1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Асоциация „Дунавска соя“ забрани използването на глифозат

Асоциация „Дунавска соя“ забрани използването на глифозат

Изследвания показват, че остатъци от препарата са открити в храни

Асоциация „Дунавска соя“ забранява използването на глифозат от нейните членове. Организацията призовава за устойчиво развитие на земеделието и отглеждането на култури, свободни от генно-модифицирани организми.

През 2015 г. в Европа са били произведени повече от 6 милиона тона соя. Това е със 71 на сто повече, отколкото през 2012-та. Европа внася годишно около 40 милиона тона от световния добив на соя, който възлиза на около 300 милиона тона. Според експертите, 85 процента от тях са генетично модифицирани и се третират с хербицида глифозат.

Изследванията са показали,  че остатъци от препарата са открити в храни. Припомняме, че Световната здравна организация класифицира глифозата като вероятно канцерогенен. В момента на равнище Европейски съюз се обсъжда евентуалното разрешение за използване на глифозат за още 15 години. Употребата на хербициди създава много рискове. По тази причина организацията „Дунавска соя“  е въвела забрана за употребата на глифозат. Предприетите действия включват наръчници за добри практики за конвенционално и биологично отглеждане на културата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.