1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Австралия се бори с напаст от полски мишки

Австралия се бори с напаст от полски мишки

Администрацията предоставя на фермерите близо 32 милиона евро държавна помощ

С напаст от полски мишки с невиждани размери се бори Австралия. Милионите гризачи унищожават посеви, разнасят болести и нападат дори хора. Според властите в щата Нов Южен Уелс това е най-страшното бедствие от 40 години насам.
 
В борбата срещу мишките администрацията на щата предоставя на фермерите близо 32 милиона евро държавна помощ, съобщи земеделският министър Адам Маршъл. С парите стопаните ще бъдат компенсирани за понесените щети, а домакинства, фирми и земеделци ще могат да закупят капани и отрови на промоционални цени, като разликата ще бъде покрита от властите. За най-засегнатите фермери отровите против мишки ще бъдат безплатни. Маршал нарече явлението „най-голямата напаст от началото на 80-те години„ Той обяви, че ще поиска от здравното министерство временен лиценз за ползването на досега забранената отрова бромадиалон, за която се твърди, че е най-силната на пазара.
 
За първите четири месеца на годината медиците в Нов Южен Уелс са регистрирали 23 случая на лептоспироза, рядко заболяване, което при хората може да доведе до остра бъбречна недостатъчност и енцефалит. Смята се, че се разпространява именно от мишки. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.