1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Русия вече произвежда ваксина за животни

Русия вече произвежда ваксина за животни

Препаратът се произвежда от Федералната служба за здравето на животните

В Русия започна серийното производство на антиковид-ваксина за животни. От съобщение на Федералната служба за фитосанитарен контрол става ясно, че първите 17 000 дози са готови и ще бъдат разпределени в различни региони на страната.
 
Ваксината се произвежда от Федералната служба за здравето на животните, която смята през следващите седмици да увеличи производството до 3 милиона дози месечно. На по-късен етап количеството ще нарасне до 5 милиона дози, прогнозират от Службата. От там уверяват, че руският пазар показва голям интерес към веществото, подготвя се и заявление за лиценз в Европейския съюз.
 
Според Москва търсене на подобна ваксина има в страни като Германия, Гърция и Полша, както и в Малайзия, Тайланд, Корея, Иран и Аржентина. Ваксината е разработена още миналата година и е преминала успешни тестове с кучета, котки, норки и други животни.
 
През миналата есен Дания трябваше да умъртви няколко милиона норки, заразени с видоизменен щам на Ковид-19, тъй като имаше опасения, че вирусът може да се прехвърли и върху хората. Подобни притеснения има и в Русия, където кожарската индустрия е с дълги традиции.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.