1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Инвазивни видове причиняват огромни щети

Инвазивни видове причиняват огромни щети

Обект на изследвания са били екологичните последствия от чужди растения и животни

Щети в размер на 20 милиарда долара са нанесли привнесени водни организми през миналата година, изчислява международен екип от учени. Особено големи са пораженията, когато инвазивните видове изместват комерсиално използваните, или причиняват заболявания при хората.
 
Обект на досегашните изследвания са били екологичните последствия от чужди растения и животни, се казва в доклада на учените от 13 държави. С техния анализ те изчисляват какви са материалните щети, най-вече за водните обекти.
 
Изследването стига до резултата, че за последните 50 години инвазивните водни обитатели, настанили се в новите си хабитати, са причинили загуби в размер на около 350 милиарда долара. Това се отнася за видове миди, които запушват водоизточници или тръби, от които фабрики, електроцентрали и пречиствателни станции черпят вода. В други случаи паразити, привнесени от други региони на света, унищожават цели рибни популации, използвани за стопански риболов.
 
Според учените финансовите загуби са значително по-големи от техните изчисления, тъй като от много страни в Африка и Азия няма данни за нанесени от инвазивни видове вреди. Най-голям дял от щетите във водните басейни имат безгръбначните животни – цели 62%. На второ място са гръбначните видове с 28 на сто, следвани от растенията с 6 процента. Като цяло водните организми причиняват само една двайсета част от щетите, за които отговарят сухоземните видове.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.