1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. БАБХ и Община Варна с успешен проект за унищожение на вредителя Metcalfa pruinosa в Морската градина

БАБХ и Община Варна с успешен проект за унищожение на вредителя Metcalfa pruinosa в Морската градина

Снимка:

Проектът е финансиран изцяло от община Варна

За три години Община Варна в партньорство с Българска агенция по безопасност на храните и ОДБХ град Варна, успешно разработват проект за справяне с инвазивния вид Metcalfa pruinosa. Цикадата е нанесла повреди върху редица дървета в Морската градина. Атаката започва през 2016 година, когато на територията на Община Варна е установено нападение от този вредител по дървесни и тревисти видове.

Вредителят произхожда от Северна Америка, като е разпространeн на почти всички континенти. Увеличаването на популацията може да доведе до възникване на огнища, водещи до значителни щети по растителните видове и икономически последици за селското стопанство и туризма.

Повредите са вследствие от храненето на цикадите с растителен сок от растенията, които започват да линеят и се покриват с медна роса и восък.

През 2016 г. в района на Морската градина беше организирана експедиция с участие на специалисти от Българска агенция по безопасност на храните (ЦЛКР и ОДБХ Варна), СУ „Св. Климент Охридски” и Университета „Витербо” – Италия, които установиха повреди от неприятеля върху голям брой дървесни и тревисти видове.

През 2017 година, Община Варна стартира финансирането на пилотен проект за биологична борба с M. pruinosa, извършен с подкрепата и под контрола на специалисти от Областна дирекция по безопасност на храните - Варна.

Проектът е финансиран изцяло от община Варна и включва разпространение на биоагент – вид оса, която унищожава ларвите на цикадата. Паразитоидът Neodrinus typhlocybae е внесен от Северна Америка и успешно редуцира популациите на вредителя. Добри резултати от приложението на този биоагент срещу Metcalfa pruinosa са получени в страни като Франция, Италия, Швейцария, Гърция.

Доказано е, че биологичният метод, при който се използват  полезни организми вместо химикали е най-ефективен за контрол на този неприятел. Методът има висока ефективност и продължителност и е подходящ за градски зелени площи.

Биологичния контрол е избран като безопасен и надежден начин за справяне с екзотичните вредители. Нужни са 3-4 години за постигне на равновесие между популациите на вредителя и тези на паразитоида.

Проектът на Община Варна за биологичен контрол има за цел поддържане на много ниски нива на популацията на Metcalfa pruinosa и съвместно съжителство с естествения и „враг”. Контролът ще продължи и през следващите години, като периодично ще бъдат обследвани терените и ще бъде проведен мониторинг върху развитието на популациите на биоагента и вредителя. В  зависимост от резултатите ще бъде разработен план за конкретни действия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.