1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. BASF представи основни етапи в развитието на новата си стратегия за земеделието

BASF представи основни етапи в развитието на новата си стратегия за земеделието

Компанията има ново подразделение под името „Функционална грижа за реколтата”

  • Експертно одобрение на AgBalance – метод за измерване устойчивостта в земеделието
  • Ново бизнес подразделение за намиране на решения за управление на негативните фактори върху природните ресурси и насажденията, както и за опазване на околната среда
  • Амбициозна цел за продажба на препарати за растителна защита до 2020 г.
  • Постижения в растителните биотехнологии с акцент върху реколтата и хранителните вещества

На 8 ноември BASF публикува отчет за постигнатия напредък в интегрирания си подход, за устойчивост на земеделието, насочен към фермерите, който бе обявен за първи път през септември 2009 г. Важните събития са получаването на експертно одобрение на нов метод за сравнителна оценка на устойчивостта на земеделието, създаването на ново бизнес подразделение ангажирано с намиране на решения за управление на негативните фактори върху природните ресурси и насажденията и въвеждането на интегрирани решения за удовлетворяване нуждите на производителите. Освен това компанията представи актуализирани данни за ускорения напредък в развитието на своята растителна биотехнологична система.

 „Нашият нов стратегически подход е насочен към сложните предизвикателства пред земеделците и предлага цялостни решения за по-висока продуктивност и печалба, от една страна, и за по-ниско въздействие върху околната среда и обществото, от друга – заявява д-р Щефан Марциновски, член на Съвета на директорите на BASF SE. – Тези решения са базирани на нашите системи за растителна защита и биотехнологии”.

Компанията също така си поставя цел - бизнеса с препарати за растителна защита да достигне продажби от 6 милиарда евро до 2020 г. Важна основа в бизнеса на дивизията ще останат развитите пазари в Европа, Северна Америка и Япония. Но компанията очаква по-богата реколта дори от развиващите се пазари. Латинска Америка играе важна роля в тази стратегия за растеж. Очаква се значим напредък и на други развиващи се пазари, особено в Азия. Освен това компанията нарече Индия същински стратегически пазар, заради бизнес успехите й напоследък и бъдещия потенциал за производство. Продажбите в Азия се очаква да нарастнат, от 400 милиона евро през 2010 г. до 1 милиард евро до 2020 г благодарение на индийската консултативна програма „Самрудхи”, която служи като образец за други азиатски страни.

 AgBalance – нов метод за оценка устойчивостта на земеделие

Тази есен, след двугодишни разработки, AgBalance – холистичният метод на BASF за оценка устойчивостта на земеделието, получи одобрение от три световни експертни агенции: TÜV SÜD, DNV Business Assurance и NSF International. AgBalance предлага сравнителен анализ на жизнения цикъл, оценявайки устойчивостта в три насоки: икономика, екология и общество. Благодарение на AgBalance BASF разполага с уникален метод, който може да предложи сценарии и потенциални решения за увеличаване устойчивостта на земеделието.

Ново стратегическо подразделение – Устойчивост и стопанисване на продукцията

Една от основните инициативи след промяната в стратегическия курс на компанията през 2009 г. бе създаването на ново подразделение, чиято основна дейност е устойчивост и стопанисване на продукцията. Екипът му е отговорен за създаването и поддържането на световна мрежа, която да прокара концепциите за устойчивост и стопанисване на продукцията в редиците на организацията. Един от основните му приоритети е въвеждането на метода AgBalance. Служителите работят съвместно с регионалните съдружници и бизнес партньори върху първоначалното изучаване. И занапред подразделението ще продължи да интегрира AgBalance в бизнес дейността на BASF.

Функционална грижа за реколтата – ново подразделение за управление на природните ресурси и негативните фактори върху тях

С цел още повече да подобри продажбената реколта и устойчивостта на земеделието, BASF насочва поглед отвъд границите на традиционните препарати и методи за растителна защита. Ново подразделение на компанията под името „Функционална грижа за реколтата” е натоварено със задачата да разработи нови и по-добри начини, които да помогнат на земеделците правилно да управляват своите ресурси и да намалят влиянието на негативните фактори, постигайки чисти ползи за околната среда и реколтата.

Това ново подразделение, което разчита на пионерския опит на BASF, се фокусира върху три основни продуктови групи: напояване, устойчивост на растенията и азотно наторяване. За основа служи концепцията Knowledge Verbund и дългите традиции на компанията в областите химия и агрономия, които имат за цел да предложат иновативни решения на производителите като по-ефективна употреба на хранителни вещества и вода за богата реколта и по-ограничено негативно влияние на факторите суша и жега. BASF очаква дейността на това ново подразделение да доведе до положителен принос в доходите до 2015 г.

Акценти в дейността на BASF Plant Science

Целта на BASF Plant Science е да се превърне в първата компания, която заедно със своите партньори, да лансира на пазара генетично-изменени продукти и по този начин да допринесе за устойчивостта на земеделието.

BASF Plant Science е насочена и към пренос на гени в продукти с висока хранителна стойност. Най-пресният пример са полезните за сърцето Омега-3 мастни киселини EPA/DHA, които се съдържат в рапицата. Споразумение, подписано с компанията Cargill – лидер на пазара за производство, търговия и употреба на растително масло, ще снабди клиентите с удобен и достъпен източник на EPA/DHA. Първите продукти, които съдържат такива Омега-3 мастни киселини от рапица, се очаква да се появят на пазара до края на десетилетието.

Уникалната технологична платформа на BASF Plant Science е ключовият фактор, който позволява на компанията да обедини сили с лидерите на пазара като Monsanto, Bayer CropScience и KWS, и да гарантира устойчивост на големите реколти. Тази платформа е базирана на фенотипния и метаболитния анализ на растенията и изолира обещаващи и водещи гени за различни проекти, свързани със системите за подобряване на реколтата и намаляване влиянието на негативните фактори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.