1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. BASF създава химия за устойчиво бъдеще

BASF създава химия за устойчиво бъдеще

Стратегията „Ние създаваме химия“ в пълен ход

Стратегията ни „Ние създаваме химия“ е в пълен ход, въпреки предизвикателствата, които ни заобикалят. Целта ни е да постигнем растеж и да направим BASF още по-печеливш концерн“, това заяви д-р Курт Бок, председател на съвета на директорите на BASF SE, на Деня на инвеститора на BASF 2015 г. в Лудвигсхафен.
Очаква се растеж на химическата промишленост, надхвърлящ този на глобалния БВП.

BASF очаква химическата промишленост да изпреварва по растеж БВП до  2020 г. Стопанската среда обаче е променена, откакто през 2011 г. предприятията от концерна възприеха стратегията „Ние създаваме химия“. „Важни пазари  не реализират растеж с темповете, които бяхме заложили. Цената на петрола трудно можеше да се предвиди и падна до доста ниски нива. Геополитиката също допринесе за повишената нестабилност“, каза по-нататък д-р Бок. Поради тези причини BASF леко актуализира очакванията си за глобалните икономически рамкови условия за периода 2015 до 2020 г. (среден темп на растеж на годишна база; прогнозите от 2011 са дадени в скоби):
Растеж на БВП: 3,0 % (3,2 %)
Растеж на промишленото производство: 3,5 % (3,7 %)
Растеж на хим. промишленост: 3,9 % (4,0 %)

Икономическото развитие на различните региони е различно: Развиващите се пазари продължават да са двигател на растежа в световен мащаб. Азиатско-тихоокеанският регион продължава да бъде най-големият пазар на химически изделия. BASF залага на това, Западна Европа да се върне на пътя на растежа, макар на по-ниско равнище.  Конкурентоспособните разходи за суровини и бележещата растеж икономика ще дадат тласък на химическата промишленост в Северна Америка.

През следващите няколко години BASF си поставя за цел да повиши леко продажбите над стойностите за глобалната химическа промишленост; по EBITDA концернът иска да изпревари химическата промишленост в глобален мащаб. „Ще продължим да създаваме стойност и в бъдеще като една компания. Концепцията ни за Verbund беше в основата на успеха ни през последните 150 години, тя ще допринесе за успеха ни и в бъдеще“, каза д-р Бок. За постигане на целите си BASF, определя следните приоритети в своята дейност:

Иновации:    Тази година   BASF ще постигне целта си да реализира, 10 милиарда евро обороти от продукти и решения, които се предлагат на пазара от 2010 насам. BASF ще задържи размера на разходите за научна и развойна дейност на около 3% от оборота, с изключение на нефта и природния газ.

Инвестиции: След няколко години големи инвестиционни проекти, BASF ще съкрати разходите си за инвестиции до ниво малко над амортизациите.
Непрекъснато управление на портфолиото: В около 70 % от дейностите си BASF заема едно от първите три места на  пазара. Благодарение на иновационната си програма, както и придобиванията, ВASF ще започне да развива  дейност и в областта на специалните изделия и решения. Компанията обаче ще продължи да търси по-добри собственици за дейностите, които само донякъде отговарят на стратегията на концерна.
Устойчивост: BASF направи оценка на устойчивостта на около 98% от портфолиото си от над 60,000 специфични продуктови приложения. BASF си поставя за цел да повиши относителния дял на изделията и решенията, които имат значителен принос в  устойчивостта на веригата на създаване на стойност.

Оперативно съвършенство: BASF обяви своята програма за  постигане на отлични оперативни резултати, наречена DrivE – Drive Efficiency. Тя ще е в сила от 2016 до 2018 г. и е насочена към активно участие на всички в постигането на резултати от 1 милиард евро до края на 2018 г.

BASF продължава да се стреми да реализира по-големи парични потоци. От 2010 до 2014 BASF генерира повече от 15 милиарда евро свободни парични потоци. През тези пет години BASF е разпределил 12 милиарда евро дивиденти. „Искаме да продължим да постигаме добра възвръщаемост на инвестициите. Нашата цел е да реализираме висока доходност от направените капиталови разходи. Ще продължаваме да увеличаваме дивидентите си “, каза д-р Ханс Улрих Енгел, главен финансов директор на BASF.
Изказванията на  д-р Курт Бок и д-р Ханс-Улрих Енгел по време на Деня на инвеститора можете да намерите  на: www.basf.com/investorday2015

Информация за BASF

В BASF ние създаваме химия – и така от 150 години насам. Продуктовата ни гама включва химикали, пластмаси, функционални продукти, продукти за растителна защита, нефт и газ. Като водеща световна химическа компания, ние съчетаваме икономическия успех с опазването на околната среда и социалната отговорност. Посредством наука и иновации ние даваме възможност на нашите клиенти от почти всички отрасли да задоволяват настоящите и бъдещи нужди на обществото. Нашите изделия и решения допринасят за опазване на ресурсите, осигуряване на прехраната и подобряване на качеството на живот. Този наш принос намира израз и в ясно заявената цел на компанията ни: „Ние създаваме химия за устойчиво бъдеще“. През 2014 г. BASF реализира продажби на стойност над 74 милиарда евро и осигури заетост на около 113 000 души персонал към края на годината.  Акциите на  BASF се търгуват на борсите във Франкфурт (BAS), Лондон (BFA) и Цюрих (AN). Повече информация за BASF е на разположение в интернет на www.basf.com.

Твърдения, свързани с бъдещето, и прогнози


В настоящото съобщение се съдържат твърдения, свързани с бъдещето, и прогнози. Те се основават на оценки и прогнози на съвета на директорите към днешна дата и са съобразени с наличната понастоящем информация.  Твърденията, свързани с бъдещето,  не следва да бъдат разглеждани като гаранция, че посочените в тях бъдещи събития и резултати ще се случат.   

Бъдещите събития и резултати зависят до голяма степен от редица фактори; те съдържат в себе си редица рискове и несигурност, и почиват на предположения, които е възможно да се окажат неверни. BASF не се ангажира да реализира съдържащите се в настоящото съобщение твърдения, свързани с бъдещето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.