1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Чехия разрешава употребата на глифозат само по изключение

Чехия разрешава употребата на глифозат само по изключение

Противниците на препарата се позовават на оценка на Международната агенция за раковите заболявания

От 1 януари Чехия ограничава употребата на хербициди, които съдържат глифозат. След тази дата веществото ще може да се използва само по изключение.

Забранява се пръскането на големи площи с цел борба с плевели, както и употребата на глифозат за ускоряване на зреенето при зърнените култури.

От съобщение на аграрното ведомство става ясно, че хербицидът ще може да се ползва само в случаи, когато други мерки не дават резултат. С тези предписания Прага упражнява правото си да забрани или ограничи употребата на веществото на национално ниво, след като през ноември миналата година Европейската комисия удължи лиценза му с нови пет години.

Глифозатът е подложен на сериозна критика от страна на природозащитни и потребителски организации. Противниците на препарата се позовават на оценка на Международната агенция за раковите заболявания, която го определи като "потенциално канцерогенен". От своя страна Европейската агенция за химикалите смята, че при правилно прилагане глифозатът няма вредно влияние върху човешкия организъм. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.