1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Честотата на градушките тази година е значително по-висока

Честотата на градушките тази година е значително по-висока

Това съобщиха от хасковската метеорологична служба

Честотата на градушките тази година е значително по-висока. Това съобщиха от хасковската метеорологична служба.  Причина за сериозните бури, които нанасят огромни щети на земеделската продукция е по-топлата зима, която измина. Все повече земеделци са започнали да застраховат продукцията си, за да се предпазят от финансови загуби.

Май и юни са месеците с най-много валежи в топлата част на година и съответно гръмотевични бури, които носят градушки със себе си са нормално явление. Първият град които удря Хасковско е регистриран още в началото на февруари.

Топлата зима е увеличила периода на градушки в региона. Именно затова и те са значително повече в сравнение с преди. Пострадалите земеделци често търсят експертно мнение от метеоролозите, за да могат да получат  обезщетение от застрахователите.

Метеоролозите предупреждават, че сезонът за градушките не е приключил и е възможно да настъпят още опасни явления. В следващите 10 дни циклоналните вихри, които преминават над страната ще бъдат ежедневие. Възможно е град да превалява до началото на юли.

Автор: Мария Ламбова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.