1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Да извлечем максимума от лавандулата с продуктите на Лебозол!

Да извлечем максимума от лавандулата с продуктите на Лебозол!

Земеделският производител Симеон Симеонов е направил шесткратно листно подхранване на културата

„Отзивчивостта на лавандулата към храненето” – това беше темата на Открития ден край добруджанския град Генерал Тошево, организиран от фирма Лебозол. На красиво лавандулово поле, обработвано от земеделския производител Симеон Симеонов, се събраха фермери от цяла Североизточна България. На място те се запознаха с действието на продуктите на немската компания Лебозол.

Ароматната билка е засадена на това място преди две години. Въпреки това всички видяха красиво поле с гъсти и отрупани с цвят лилави туфи. Растенията са подхранени шесткратно, като първото третиране с продуктите на Лебозол е било още след прибирането на първата реколта през миналата година. Грижата за добива започва още от есента, категоричен е Симеон Симеонов. Той е подхранил лавандулата до момента с продукти за листно торене, съдържащи цинк, молибден, магнезий, бор, калий, калций, сяра и микс за маслодайни култури. В резултат на това след около 10 дни фермерът е готов да направи първото зажънване, за да види какви ще са добивите от етеричномаслената култура. През изминалата стопанска година оставената контрола е показала категорични резултати – 60% по-нисък добив от масло, в сравнение с лавандуловите полета, третирани с продуктите на Лебозол.

Лавандулата се повлиява много добре от подхранването, допълни Петър Бонев, агроном в Лебозол България за Североизточна България. На това поле е пръскано след направен почвен анализ и план от какви вещества се нуждае културата. „След шесткратно третиране виждаме разлика както в самия хабитус на растенията, така и в броя цветоноси. След около 2 седмици очаквам и разлика в дебелината на самия цвят. Всяка една минимална разлика се отразява върху добива”, допълни Петър Бонев и подчерта, че в най-скоро време ще бъде извършен и листен анализ на етеричномаслената култура. Всеки един хранителен елемент има своето отношение към добива, но той не се влага самоцелно, а след нужния разбор и едва тогава се препоръчва съответния продукт на Лебозол.

Петър Бонев постави акцент върху Виталосол Gold - течна смес на микроелементи, която осигурява мед, манган и сяра на растенията и има много добро въздействие върху лавандуловите насаждения. Веднага след прилагането се установява видим ефект, тъй като продуктът осигурява защита от стрес и болести и дава повече жизненост на културата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.