1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Дания ще строи ограда по границата си с Германия

Дания ще строи ограда по границата си с Германия

Целта е да се предотврати евентуалното навлизане на заразени с африканска чума диви свине

Дания ще строи ограда по границата си с Германия, за да предотврати евентуалното навлизане на заразени с африканска чума диви свине на своя територия. Това става възможно, след като парламентът одобри съответното предложение на правителството.

В Германия болестта засега не е регистрирана, но Дания предприема превантивни мерки, тъй като в редица източноевропейски страни, сред които и граничещите с Федералната Република Полша и Чехия, има много случаи на заразени диви и домашни свине. В скандинавската страна свиневъдството е един от най-важните сектори в селското стопанство.

По официални данни от Копенхаген, датските фермери изнасят всяка година свинско месо и живи животни на стойност 4 милиарда евро. "За нас секторът е от огромно значение и осигурява хиляди работни места", каза след гласуването в парламента министърът на околната среда Якоб Елеман-Йенсен. Ако заразата обхване дори едно стопанство, това ще прекрати износа на месо за страни извън Европейския съюз.

Затова по единствената сухопътна граница на Дания ще бъде изградена ограда, висока метър и половина. Браздата е с дължина 70 километра. Има съмнения обаче, дали подобна ограда ще бъде достатъчно ефективна, тъй като тя няма да обхване водните басейни и реките.

От германска страна критикуваха датското решение и го определиха като пиар акция. Немски експерти смятат, че много по-ефективно би било да се провеждат строги контроли при транспорта на живи животни, както и да се спазват всички хигиенни изисквания.

Въпреки това Дания е твърдо решена да построи съоръжението, чиято цена се изчислява на повече от 10 милиона евро. Преди първата копка трябва обаче да се направи оценка за въздействието върху околната среда, така че строителството може реално да започне едва през есента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.