1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Дания затваря сухоземната си граница заради болестта африканска чума по свинете

Дания затваря сухоземната си граница заради болестта африканска чума по свинете

Свиневъдният сектор има голямо значение за датското селско стопанство

Дания е поредната европейска държава, която ще изгражда ограда по границата си, за да се предпази от aфриканската чума по свинете. Това обяви земеделският министър на пресконференция в Копенхаген.

Единствената сухоземна граница на Дания е с Германия и е дълга 76 километра. По думите на министър Ларсен оградата ще бъде висока метър и половина и ще минава по браздата, без обаче да прегражда пътните артерии. Според Шенгенското споразумение границата между двете държави е "зелена", т.е. без контроли и митници. На много места тя е маркирана само от знамената.

Свиневъдният сектор има голямо значение за датското селско стопанство, като всяка година само от експорт на свинско и на живи животни генерира близо 4 милиарда евро. В случай, че в страната има зараза с африканската чума, това ще доведе до ограничаване на търговията и щети за поне милиард и половина, изчисляват експерти. Затова правителството ще предприеме всички необходими мерки, за да предотврати пренасянето на заболяването, подчерта Ларсен. Оградата по границата трябва да спре преминаването на диви свине на датска територия, както и да улесни лова на глигани.

Освен това Копенхаген затяга контрола във вътрешността на страната и вдига глобите при нарушение на хигиенните норми. Земеделското министерство предвижда и засилен отстрел на диви свине, както и мащабна кампания, която да информира населението за опасностите от африканската чума.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.