1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Дъжд и градушки унищожават гроздовата реколта във Великотърновско

Дъжд и градушки унищожават гроздовата реколта във Великотърновско

Най-засегнати са винените сортове, загубите са около 60%

Обилни дъждове и болести съсипват реколтата от грозде във Великотърновска област. Месеци преди гроздобера някои от производителите вече изчисляват, че загубите им надминават 60 на сто. Лозарите се чудят как ще компенсират огромните загуби.

След като навредиха сериозно на пшеницата, тази година дъждовете не пощадиха и лозовите насаждения във Великотърновско. Необичайните климатични условия, които предизвикаха болести по лозовите масиви, водят до по-ниски добиви и по-некачествена реколта от грозде. За винопроизводителите 2014-та е най-трудната година през последното десетилетие.

Кметът на Сухиндол Пламен Чернев, който е технолог по виното и производител на грозде и вино, коментира, че в района бялото грозде от сорта “Шардоне” е напълно съсипано, все още има някакъв шанс за “Совиньон Блан” и за “Гъмза”. Многото интензивни валежи и високите температури са отлична предпоставка за масовото развитие на обикновената и брашнестата мана, а при узряването на гроздето ще последва и сивото гниене, поясни Чернев. Освен с болестите, заради дъждовете, е трудна и борбата с плевелите.

Най-засегнати от болести са винените сортове. Ако някой стопанин си позволи да пропусне дори едно пръскане на лозята при тези условия, със сигурност загубите ще стигнат 80 на сто. До този момент винопроизводителите са направили минимум 10-11 пръскания с препарати, но пак ще търпят загуби.

Лозарите са в паника как да се преборят с природата и да запазят остатъка от реколтата. „До октомври, когато зрее червеното грозде, може и да не наберем нищо от сортовете “Мерло” и “Каберне”, ако продължават дъждовете с тази интензивност“, посочи Пламен Чернев. Слабата реколта задължително ще доведе до значително поскъпване на гроздето, а от там и на виното и ракията в магазините.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.