1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. ЕК не успя да забрани веществото сулфоксафлор

ЕК не успя да забрани веществото сулфоксафлор

Действието е подобно на неоникотиноидите

Провали се първият опит на Европейската комисия да забрани инсектицида сулфоксафлор, след като при първото гласуване в Постоянната комисия за растения, животни, храни и фуражи не се получи квалифицирано мнозинство.
 
Ако се прилага на открито, веществото е вредно за пчели и други опрашители, твърди доклад на Европейската агенция за безопасност на храните. Затова Комисията стартира процедура за забраната му, но засега няма успех.
 
Сулфоксафлор се произвежда от американска компания, специализирана в препарати за растителна защита. Действа подобно на неоникотиноидите, но не е от същата група, и се разпространява в цялото растение. Наситеният с веществото цветен прашец попада в организма на пчелите и бавно ги убива, се казва в доклада на ЕФСА. Препаратите, съдържащи сулфоксафлор, получиха лиценз за Европейския съюз през 2015 година. 
 
В първи коментар след гласуването в Постоянната комисия за растения, животни, храни и фуражи, здравната комисарка Стела Кириакидис изрази своята надежда, че на следващата по-висока инстанция държавите членки ще подкрепят предложението за забрана. Ако това се случи, веществото ще може да се ползва единствено в оранжерии. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.