1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. ЕС решава дали да издаде нов лиценз за хербициди съдържащи глифозат

ЕС решава дали да издаде нов лиценз за хербициди съдържащи глифозат

Когато ЕФСА приключи с процедурата по научната оценка, ще започне политическата дискусия между Комисията и държавите членки

През юли се очаква окончателното становище на Европейската агенция за безопасност на храните относно хербицидите, съдържащи глифозат. След това Европейската комисия ще реши дали да удължи лиценза за веществото, като смята това да стане до края на годината.
 
Когато ЕФСА приключи с процедурата по научната оценка, ще започне политическата дискусия между Комисията и държавите членки. На базата на доклада от Агенцията Брюксел ще изработи проект за регламент, с който удължава разрешителното, или го прекратява.
 
До тази сложна процедура се стигна, след като държавите членки решиха да назначат специална комисия за оценка на въздействията от глифозата. В нея влизат представители от Франция, Унгария, Нидерландия и Швеция. През 2020 година компаниите производители предадоха на комисията досие в обем от повече от 180 000 страници. То съдържа над 1500 научни изследвания, 100 от които са нови, и анализира 12 000 научни статии.
 
В края на 2022 година ЕФСА проведе различни заседания относно препаратите за растителна защита, в които участваха експерти от всички страни членки. Протоколите са достъпни за обществено ползване и въз основа на тях Агенцията ще оцени рисковете за здравето на хората, животните и околната среда. След това ЕФСА ще предаде своите заключения на Генералната дирекция за здравето и безопасността на храните, а Европейската комисия ще анализира доклада и ще представи своите препоръки. Гласуването по тези препоръки ще се състои в Постоянната комисия за растенията, животните, храните и фуражите. Така най-късно през декември Брюксел ще реши дали да удължи лиценза, като ще се съобрази с квалифицираното мнозинство, стига такова да бъде постигнато. В противен случай предложението отива в специална арбитражна комисия, съставена от представители на всички държави. Ако и там няма мнозинство "за" или "против", окончателното решение ще бъде взето чрез гласуване в самата Комисия. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.