1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. ЕС ще прилага най-строгите стандарти за биогорива

ЕС ще прилага най-строгите стандарти за биогорива

Производителите на биогорива ще доказват, че производството им не замърсява околната среда

В ЕС бяха приети най-високите стандарти за биогоривата, които изискват производителите им да спазват строги екологични критерии, за да продават продуктите си на пазара.

Еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер се похвали в петък (11.06.2010 година) пред журналисти, че е изработил "най-строгия" режим за получаване на сертификати, който "да гарантира, че нашите биогорива отговарят на най-високите екологични стандарти", цитира думите му агенция "Асошиейтед прес" предава в.Дневник.

Производителите на биогорива ще бъдат длъжни да доказват, че производството им не замърсява околната среда с вредни емисии и не унищожава горите и почвите.

Новите критерии изискват да се докаже, че за използваните в ЕС биогорива имат с 35% по-малко вредни отколкото бензина и дизела. Освен това те не могат да бъдат произвеждани от култури, отглеждани върху земи с изсечени неотдавна гори или защитени земи с голяма стойност за биоразнообразието.

До 2020 г. всички държави в ЕС ще трябва да заместят най-малко 10% от горивата в транспорта с биопродукти или с горива от възобновяеми източници в сравнение с 3.4% през 2008 г. Според Йотингер между 6 и 9 процентни пункта от това количество ще бъдат произведени от зърнени култури, палмово масло или захарна тръстика.


Еколозите обаче предупреждават, че тези високи цели ще накарат развиващите се страни да унищожават тропическите гори, блатистите местности и ценните почви на своите територии, което ще лиши света от един от най-ефикасните методи за поглъщане на въглеродния диоксид от атмосферата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.