1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Фитосанитарните власти в България са предприели спешни мерки за борба и превенция срещу нов за страната ни вредител

Фитосанитарните власти в България са предприели спешни мерки за борба и превенция срещу нов за страната ни вредител

Той напада само меките плодове

Фитосанитарните власти в България са предприели спешни мерки за борба и превенция срещу нов за страната ни вредител. Той напада само меките плодове. Това съобщи за Агро ТВ зам. - изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Антон Величков. 

Вредителят е познат под името drozofila suzuki (дрозофила сузуки). Това е малка мухичка, подобна на винарката. Най-предпочитаните от нея гостоприемници са меките плодове -  ягоди, малини, боровинки череши, праскови, сливи и грозде. Женските снасят яйцата си върху здрави, зазряващи плодове. Месестата им част се превръща в най-добрата храна за ларвите. Само за няколко дни плодовете се деформират и стават негодни за продажба. Какъв е пътят на разпространение на drozofila suzuki?

Ключов фактор за борбата с неприятеля е мониторингът. У нас той е обхванат от програма на Българската агенция по безопасност на храните от 2015 г.

Има препарати, които дават отлични резултати в борбата с неприятеля – дори и за биопроизводството. Другите рискови места за разпространение на drozofila suzuki са борсите и  тържищата.  Затова експертите съветват негодната стока да се изхвърля на определи за целта места.

Автор: Маргарита Кожухарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.