1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Франция ще забрани използването на хербициди, които съдържат глифозат

Франция ще забрани използването на хербициди, които съдържат глифозат

Резултатите от международна анкета показват, че две трети от европейците са „за“ забрана

Франция ще забрани използването на хербициди, които съдържат глифозат, независимо от гласуването в Европейския съюз. Това потвърди министърът на здравеопазването в интервю за радио Франс Инфо.

Марисол Турен припомни, че още при конференцията за климата в Париж през декември френският президент Франсоа Оланд е заявил, че глифозатът няма да получи разрешение за употреба в страната. "Независимо от дебатите дали препаратът предизвиква рак или не, изследванията, с които разполагаме, показват, че той крие риск за здравето на хората", изтъкна министърът на здравеопазването.

В началото на седмицата, дни преди решаващия вот в Европейския съюз, комисия от експерти на ФАО и ООН излезе със становището, че химикалът не предизвиква рак.

Резултатите от международна анкета показват, че две трети от европейците са „за“ забрана на хербицида. Проучването е проведено в петте най-големи държави в Европейския съюз, като 75 процента от италианците, 70 на сто от германците, 60 процента от французите и малко повече от половината британци са се изказали „против“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.