1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Франция търси алтернативи на глифозата

Франция търси алтернативи на глифозата

Правителството иска да намали като цяло използването на пестициди, без да поставя краен срок

Стратегия за евентуален отказ от препарати за растителна защита, които съдържат веществото глифозат, разработва френското правителство. Това стана ясно от изявление на правителствения говорител Кристоф Кастане. Министър-председателят Едуар Филип е възложил на  две министерства -  на земеделието и на околната среда, да проверят възможни алтернативи на глифозата.

Преди няколко дни френските медии съобщиха, че правителството въвежда 5-годишна забрана за веществото, но тези твърдения бяха опровергани от Кастане. По думите му, кабинетът си е поставил за цел да намери алтернативи до края на петгодишния си мандат.

Освен това правителството иска да намали като цяло използването на пестициди, без да поставя краен срок, обяви говорителят.

Сегашното разрешително за използване на глифозат изтича в края на годината. Европейската комисия е предложила удължаване с нови 10 години. Дори и веществото да бъде разрешен на европейско ниво, всяка държава има правото да издаде национална забрана, стига да се аргументира с научни доводи в своя полза.

Вече няколко пъти Париж обяви, че ще гласува против удължаването на срока. На противоположната позиция обаче са френските земеделци, които се опасяват от загуба на конкурентоспособността си, ако само на тях бъде забранено да ползват хербицида. Наскоро земеделски стопани, организирани от Френския земеделски съюз, блокираха емблематичния булевард Шанз-Елизе в Париж, протестирайки срещу намерението на правителството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.