1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Франция удължи до 2025 г. сроковете за намаляване наполовина използването на пестициди

Франция удължи до 2025 г. сроковете за намаляване наполовина използването на пестициди

ЕС вече забрани употребата на някои химикали като неоникотиноидите

Най-големият селскостопански производител в Европейския съюз отложи своите планове да намали наполовина използването на пестициди, пише greentech.bg. По проект те трябваше да се реализират до 2018 година, но сега бяха отместени за 2025 г. Плановете на Франция за ограничаване на използването на пестициди се провалиха, призна министърът на селското стопанство на страната.

Франция си бе поставила доброволна цел за намаляване наполовина използването на пестициди в десетилетието, завършващо през 2018 г. В действителност обаче употребата им се е повишила. Това отчасти се дължи на неблагоприятните атмосферни условия.

Подобно на ЕС като цяло Франция се стреми да стане по-малко зависима от пестицидите, които носят много рискове за здравето и за околната среда. Известно е, че ЕС вече забрани употребата на някои химикали като неоникотиноидите – заради вредата им върху пчелната популация.

Така в крайна сметка френското правителство удължи до 2025 г. сроковете за намаляване наполовина използването на пестициди. То добави и междинна цел от 25 на сто спад до 2020 г.

Целите остават незадължителни за земеделските стопани. Все пак земеделскя министър се е заел да разработи план, който ще бъде представен по-късно, за насърчаване на промяна в земеделските практики чрез разширяване на мрежата от пионерски ферми, които експериментират с алтернативни методи на земеделие.

„Ние трябва да разпространим тези добри практики“, заяви Стефан Льо Фол. „Ние ще увеличим броя на тези стопанства до 3000“.

Около 2000 ферми вече са включени в мрежата и са понижили използването на пестициди в своите стопанства с около 12 % през 2013 г. – година, в която има 9 % ръст на общото потребление във Франция.

Според министъра, използването на пестициди може да се намали както чрез технологии, които позволяват на земеделските стопани да прилагат третирането на културите по-прецизно, така и чрез биологичен контрол, който замества химикалите с естествени организми.

В новия си план правителството предвижда да добави и обвързваща цел за доставчиците на пестициди, така че да намалят обема на продадените химикали с 20% за пет години. Планът предвижда икономически стимул за това – кабинетът им предлага да преминат към продажбата на услуги за земеделските производители, които търсят намаляване на употребата на химикали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.