1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Германия предвижда намаляване на популацията вълци

Германия предвижда намаляване на популацията вълци

Числеността на хищниците в страната се увеличава всяка година с 25 до 30 %

Проблемът с вълците, които нападат селскостопански животни в Германия, се задълбочава. Затова в средата на януари министерствата на земеделието и околната среда ще обсъдят дали да улеснят отстрела на хищници, които представляват опасност за стадата.

В изявление на екологичното ведомство се казва, че министърът вече е изразил съгласие да внесе поправка в Закона за опазване на околната среда, който защитава вълците и забранява лова на хищниците. Промяната ще се отнася за агресивни екземпляри, които нападат селскостопански животни, дори когато около пасищата има изградена електрическа ограда.

Малко по-високо се цели земеделският министър Юлия Кльокнер. В писмо до екоминистъра тя настоява да се проверят всички мерки за намаляване на популацията от вълци, позволени от международните и европейските правила за защита на биологическото разнообразие. Според Кльокнер германският закон трябва да бъде променен така, че да разрешава отстрела не само на отделни екземпляри, а да служи за поддръжка на ограничена популация.

По данни на агроведомството числеността на вълците в Германия се увеличава всяка година с 25 до 30 процента. Към момента в страната има около 600 вълка, а броят на убитите от тях селскостопански животни всяка година надхвърля хиляда.

Още Новини гледайте по АгроТВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.