1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Германските железници спират употребата на глифозат

Германските железници спират употребата на глифозат

Преминава се към алтернативни методи за премахване на плевелите

Въпреки че в Европейския съюз лицензът на хербицидите с глифозат важи до края на тази година, германските железници преди това ще прекратят използването му за поддръжка на релсовия си път. В съобщение на ръководството се казва, че се преминава към алтернативни методи за премахване на плевелите.
 
Вместо глифозат железниците ще използват специални машини за подрязване на растителността, както и безвредната за околната среда пеларгонова киселина. Кога ще започне прилагането на това вещество все още не е ясно, тъй като това зависи от Федералната служба за железниците, която трябва да издаде съответното разрешение. 
През 2019 година от централата на компанията обявиха, че се отказват от глифозата. През годините от тогава са изпробвани различни алтернативи, като най-обещаваща е пеларгоновата киселина. Миналия месец тя получи лиценз както от Федералната служба за безопасност на храните, така и от министерствата на земеделието и на транспорта.
През 2020 година използваното от железниците количество глифозат беше с повече от 50 % по-малко в сравнение с 2018-та. Година по-рано за премахването на нежеланата растителност по трасетата бяха приложени 67 тона препарати. Към днешна дата дължината на релсите в Германия е около 38 хиляди километра. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.