1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Голямо количество залежали пестициди в Шуменско

Голямо количество залежали пестициди в Шуменско

Според екоесперти пестицидите са потенциална опасност за околната среда

В петнадесетте общини на територията на РИОСВ - Шумен негодните пестициди са съхранени в ББ кубове или в складове. Такова е заключението на експертите от екоинспекцията след извършени проверки по места, включени в плановия контрол за 2009 г. Проверени са складовете в общините Шумен, Търговище, Попово и Антоново, както и ББ кубовете в общините: Опака, Шумен, Върбица, Венец, Каспичан, Никола Козлево, Каолиново, Велики Преслав, Смядово, Нови пазар и Омуртаг. Същото е състоянието и на складовете в с. Памукчи, община Нови пазар и село Сини вир, община Каолиново. Общото количество на неприбраните залежали пестициди е 52 000 кг. прахообразни и 37 000л. течни.


Съоръженията там са изградени със средства, отпуснати от Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието, след изготвен и представен проект в междуведомствената комисия.

Все още има неприбрани остатъчни количества залежали пестициди в няколко склада в община Шумен, поради запълване на ББ кубовете в село Градище. Според експертите от eкоинспекцията те са проблем за региона, тъй като част от тях са неохраняеми и в лошо физическо състояние, което създава потенциална опасност за  замърсяване на компонентите на околната среда. Предстои изготвянето на проект от Община Шумен за кандидатстване пред Предприятитето за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ за отпускане на средства и решаване на този проблем.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.