1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Хиляди оплаквания за щети след използване на хербициди заляха властите в САЩ

Хиляди оплаквания за щети след използване на хербициди заляха властите в САЩ

През 2017-та стопаните са подали толкова жалби, колкото за предишните 4 години

Хиляди оплаквания за щети след използване на хербициди заляха властите в Съединените щати. Най-недоволни са фермерите от Арканзас, Мисури и Илинойс, където се отглежда предимно соя. През 2017-та стопаните са подали толкова жалби, колкото за предишните 4 години. Оплакванията са за препарати, съдържащи активното вещество "дикамба".

Заради наплива от жалби, земеделските ведомства в тези щати са били принудени да назначат допълнителен персонал, който да ги обработи. Освен това се налага и извънредно финансиране на тестове, тъй като всеки сигнал трябва да бъде проверен от специалисти. В Мисури са постъпили 310 оплаквания след употребата на дикамба. В нормални години сигналите за щети, нанесени от препарати за растителна защита, са около 80 на брой.

Стопаните са на мнение, че променената химическа формула на препарата води до значителни щети, тъй като след третирането на нивите веществото се разнася и достига растения, които не са устойчиви. Най-много жалби – близо 1000 – са подадени в щата Арканзас, други 420 оплаквания има в Илинойс. Активното вещество се влага от няколко световни компании под различни марки. Германските производители твърдят, че техният продукт е сигурен, а американската компания смята, че грешката е при фермерите. Според изявление от централата на концерна стопаните не са прочели внимателно инструкциите и са допуснали нередности при употребата. През миналата година Федералната служба за околна среда допусна използването на веществото по време на вегетационния период през лятото, след като преди това употребата беше разрешена само преди сеитба. Разрешителното изтича през ноември 2018-та. За производителите въпросът е от решаващо значение, тъй като дикамба може да се окаже алтернатива на глифозата. Според компанията след две години половината соя, която се отглежда в Съединените щати, ще е от посевен материал, чиито гени са променени така, че да са устойчиви на дикамба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.