1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Иновативни и безкомпромисни на полето

Иновативни и безкомпромисни на полето

Кои са работещите продукти на Corteva Agriscience™ за контрол на плевели и болести в житни култури?

Всяка година поставя предизвикателства при отглеждането на земеделските култури. Според климатичните условия гъвкавата стратегия за реакция от страна на земеделските стопани е от решаващо значение за запазване на добива. На помощ идват съветите на агрономите, добрите продукти за растителна защита и навременните решения за третиране.

„И тази година ще бъде изключително динамична и ще се наложи да се вземат правилни решения. Това е и нашата мисия - да предлагаме на земеделските производители ефективни решения, с които да се справят на полето“, заяви Владимир Аврамов, агроном и търговски представител в Corteva Agriscience™.

Той посочи, че в различните региони житните култури са в различни фази от развитието си. Започва да се променя и спектърът от заплевеляване, затова се налага редовно обследване на посевите. Аврамов уточни, че в района на Североизточна България все повече се наблюдава разпространението на типичните житни плевели, които при по-висока плътност може да компрометират посева. За такъв тип заплевеляване е предназначен Палас® 75 ВГ, който дава възможност за приложение в различни фази от развитието на житните култури и при необходимост може да се комбинира с различни противошироколистни хербициди, например Квелекс® или Дерби® Супер Едно/Ланселот™ за разширяване спектъра на контрол на широколистни плевели. Продуктът има антидот, което е гаранция за селективността му.

Корело® Дуо 85 ВГ е вторият вариант за приложение при смесено заплевеляване. Това е решение за пълен контрол върху проблемните житни и широколистни плевели.

Следващият избор на продукт е за контрол на широколистни плевели, които вече са започнали да се появяват на полетата. Владимир Аврамов препоръчва употребата на Квелекс® с новата химическа молекула Арилекс, която е новост за последните 20 години в растителната защита. Това е гъвкав продукт, осъществяващ пълен контрол на широколистните плевели.

Сигурно решение през последните 17 години е Дерби® Супер Едно/Ланселот™, комбинация от активни вещества от групите на триазолопиримидините заедно с пиридинкарбоксиладна киселина. Продуктът има почвено действие, което дава допълнителна гаранция против късно заплевеляване. Удачно е да се използва при слънчогледови предшественици, където поникването на самосевките често пъти е основен критерий за стартиране на хербицидната атака. Това означава гъвкавост на активните вещества. Ако Ви остане неизползвано Дерби® Супер Едно/Ланселот™ в житни, можете да го приложите в царевица.

Изборът на хербициди не е лесен, подчерта Аврамов. Опитът му показва, че често пъти се налага да се правят късни реакции, нетипични в оптималните времеви интервали. В тези случаи се правят така наречените спасителни хербицидни пръскания. И тогава изборът пада на Старане™ Голд – решение, подходящо, както в житни, така и в царевица. Един от малкото селективни варианти за късно приложение в житни култури.

Контролът на плевелите не е единствената грижа на зърнопроизводителите. Особено внимание трябва да обърнат и на гъбните патогени. Често земеделците се чудят дали да пръскат изобщо, споделяйки: „Посевът изглежда добре. Защо трябва да пръскам с фунгицид?“ Мнението на Владимир Аврамов е, че за условията на България оптималният вариант е двукратно фунгицидно приложение. В Северна България обикновено земеделците внасят фунгицид в комбинация с противошироколистен хербицид, малко след фаза братене. Фунгицидните пръскания в никакъв случай не трябва да бъдат компромисни. От първия фунгицид зависи до каква степен ще запазим полетата чисти без инфекциозен натиск и в какъв интервал да включим и втория фунгицид.

Corteva Agriscience™ предлага два нови фунгицида. Единият е Вербен® на база протиоконазол и прокиназид. Горещата препоръка е този продукт да се използва за първо приложение още повече, че активното вещество прокиназид е с допълнителна газова фаза, което допринася за допълнителна ефикасност.

Дори посевите да изглеждат чисти и зелени, препоръката на Владимир Аврамов е да се заложи инвестиционно в качествен втори фунгицид, като например, Унивок®.

Добрите решения в растителната защита трябва да бъдат допълнени с избор на продукти за стимулиране на растенията. При зърнено-житните култури отлични резултати дава биостимулантът Утриша®N на база жива бактерия. Той позволява да се намалят азотните торови норми и да се абсорбира свободния азот от атмосферата, като се „доставя“ през цялата вегетация на растенията в усвояема форма.

Често пъти житните култури изпадат в стрес вследствие на температурни инверсии, липсата на оптимална влага или преовлажняване. В тази насока Corteva Agriscience™ лансира биостимуланти, стимулиращи физиологичното им развитие. Кинсидро™ Гроу+ е точно такова решение.

Добрата и навременна растителна защита, съчетана с подходящите биостимуланти, е инвестиция в бъдещия добив. Заслуга за това имат както новаторските продукти на Corteva Agriscience™, така и ценните съвети на нейните агрономи.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.