1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Италия и Испания са против съкращаването на препаратите

Италия и Испания са против съкращаването на препаратите

Фермерски организации от двете държави предупреждават, че тази мярка ще е пагубна за продоволствената сигурност

Идеята на Европейската комисия да наложи намаление с 50% на препаратите за растителна защита среща остра съпротива от фермерите в Италия и Испания. Фермерски организации от двете държави предупреждават, че тази мярка ще е пагубна за продоволствената сигурност.
 
В Испания земеделската организация Асая посочва, че от ограничаването на препаратите и пълната им забрана в определени защитени територии ще бъдат засегнати около 30% от обработваемата площ в страната. В някои региони този дял ще бъде още по-голям, затова от Асая определят предложението на Брюксел като „безсмислено“ и „невъзможно за осъществяване“. Организацията изтъква, че при неговото налагане съществуващите проблеми – липса на алтернативи в борбата с вредителите, оскъпяването на производството и свиването на реколтите – само ще се изострят, но без ефект за околната среда.
 
„Вместо да помага за продоволствената сигурност, Брюксел е твърдо решен да забранява все повече активни препарати, без да предлага на сектора наистина действащи алтернативи на разумна цена“, се казва в изявление на Асая. 
 
Италианската фермерска организация Колдирети също предупреждава за рисковете при осъществяване на плановете на Комисията. Ако препаратите бъдат ограничени, това ще навреди на здравето на полските култури, които и без това са застрашени от климатичните промени и свитото заради високите цени торене. Ако отпадне или бъде намалена и растителната защита, това ще направи посевите по-уязвими за болести и вредители, а това може да доведе до спад с 30% при производството на храни в страната.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.