1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Как се прави оценка на загубите при градушка?

Как се прави оценка на загубите при градушка?

Важно е земеделският производител предварително да се информира

Различна е методиката, по която всеки застраховател прави оценка на загубите след неблагоприятни събития. За това е важно земеделският производител предварително да се информира не само какви рискове покрива застраховката, но и как се определят щетите, съветват от Асоциацията на българските застрахователи. Ето и как се прави оценка на загубите при градушка.

„Някои застрахователи действително преценят колко са падналите плодове (например ябълки), колко са останали на дървото и считат за щета само тези, които са паднали на земята. Има други застрахователи с доста по-сложна методика. Например те оценяват и тези, които са паднали – какъв процент е щетата, т.е не ги считат за 100% щета, защото някои от падналите плодове би могло да се извлече пектин или да се дадат за храна на животните. По някакъв начин някакъв процент от тях да се оползотвори“, обясни Нина Колчакова – генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи.

В същото време тези, които са останали на дървото, не се считат за 100% годни, защото те са ударени, допълни Колчакова.

„Всяко едно дърво се оценява по отделно като короната му се разделя на четири сектора. От всеки един сектор се взима проба и се преценява какъв % от продукцията в този сектор е годна за употреба и каква част от нея. Преценява се дали някаква част става за десертни ябълки, дали някаква част става за ябълков сок, дали някаква част става за пюре и съответно се преценява процент на щета и по плодовете, които са останали на овощното дърво.“

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.