1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Карантинен за страната вредител по царевицата е открит на територията на общините Ракитово и Велинград

Карантинен за страната вредител по царевицата е открит на територията на общините Ракитово и Велинград

Няма препарати за растителна защита, които да се използват точно срещу този вредител

Установено е наличие на карантинен за страната вредител по царевицата на територията на общините Ракитово и Велинград, съобщи за радио "Фокус" Янка Ланкова, началник отдел "Растителна защита" - Пазарджик.

Става дума за така наречения западен царевичен коренов червей. В заложените феромонови уловки са попаднали около 14-16 бръмбарчета на уловка, но факт е, че досега на територията на общините Ракитово и Велинград такъв вредител нямаше. Царевичният коренов червей навлиза от Сърбия най-напред в Северозападна България. През 2009 година в Пазарджишки регион той беше открит на територията на община Белово, а сега се е разпространил и в общините Ракитово и Велинград.

За това сме изпратили писма до кметовете на двете общини с конкретни мерки, които трябва да прилагат хората, за да не се разпространява този вид царевичен коренов червей. Необходимо е редовно сеитбообращение, да се извършва дълбока оран, да се използват обеззаразени семена за сеитба, да се редуват културите, най-малко две години да не се засажда царевица на заразените места, да не се изнася царевица от тези общини на територията на съседни, за да не се разпространи вредителя, допълни Ланкова.

Тя допълни, че този карантинен вредител нанася сериозни вреди, тъй като няма препарати, които да се използват точно срещу този вредител. Освен това бръмбарчето засяга не само корена на растението, но и листата, а след това прониква и в кочаните на царевицата, уточни Ланкова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.