1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Кайсиите в Пловдивско съхнат, експертите не знаят защо

Кайсиите в Пловдивско съхнат, експертите не знаят защо

Заразен разсад или бръмбари могат да са сред причините

Производиели на кайсии в Пловдивско се оплакват от необяснимо съхнене на кайсиите, пише agroplovdiv. Според Стефанка Цонева проблемът се среща при всички в района, а загубите вече възлизат на 40%. Сред специалисти и производители с дългогодишна практика от Силистра и Тутракан се обсъждат различни предположения. Според един от експертите съхненето се дължи на майски бръмбар, който се хранел с корените на фиданките. Затова по капковата система на градината пуснали съответния препарат, който да унищожи вредителя. Това обаче не помогнало, дърветата продължили да умират.

Друг специалист обяснил, че подпочвените води вероятно са високи, а кайсията не понася прекомерна влага. Стефанка Цонева обаче е сигурна, че те са на под 6 м от земната повърхност.
Друг агроном смята, че посадъчният материал е бил заразен. Стефанка Цонева обаче няма обяснение, защо умират всички дървета, защо проблемът се среща и при други нейни колеги, закупили фиданки и от други места. Нейните кайсии са върху бадемова подложка и тя понякога се пита дали не е било по-добре да избере разсад върху подложка от слива.
От 660 дръвчета в 5-годишната градина досега са подменени над 300. Изсъхването става през есента. Изведнъж дървото започва да свива листата си и на следващата пролет се вижда, че е загинало.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.