1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Мъртва риба изплува от язовир край Търговище

Мъртва риба изплува от язовир край Търговище

Източникът на замърсяване още се изяснява

Мъртва риба изплува от язовир "Фисека" край търговишкото село Буховци, сигнализираха разтревожени рибари.

По думите им в едната част на водния басейн, където се влива малка река, се забелязват много умрели риби. Реката идва от близкото село Макариополско. Хората изразяват съмнение, че вероятно замърсяването идва от мандра, която се намира наблизо, съобщава БГНЕС, цитирано от vesti.bg.

Управителят на мандрата Исмаил Исмаилов обаче отрече тази възможност, тъй като предприятието му било изпълнило всички изисквания. Отпадните води се събирали в специално построена лагуна, която "не би могла по никакъв начин да замърсява околната среда".

След оглед на заустващото се в язовира дере експерти от РИОСВ-Шумен са взели проби от водата и от мъртвата риба в язовира и са извършили проверки на евентуалните замърсители от околните села. Установеното количество мъртва риба не е масово, а локално, допълват още от инспекцията.

Според инж. Веселин Василев, главен експерт в РИОСВ, и преди е имало данни за подобни замърсявания. Дори са налагани санкции на предприятия, които се намират в околността. Той обаче не може да каже категорично какво е предизвикало измирането на рибата.

Според експерта има и други възможни източници на замърсяване - например земеделските производители, тъй като сега е сезонът, в който културите се третират с различни химически препарати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.