1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Над 120 тона фалшиви пестициди са били конфискувани от Европол по време на мащабна акция в няколко европейски държави

Над 120 тона фалшиви пестициди са били конфискувани от Европол по време на мащабна акция в няколко европейски държави

Препаратите са достатъчни за да отровят 5 хиляди квадратни километра площ

Над 120 тона фалшиви пестициди са били конфискувани от Европол по време на мащабна акция в няколко европейски държави. Операцията е била проведена в рамките на 10 дни в сътрудничество с Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ.

Проверени са 940 пратки с препарати за растителна защита в пристанищата, на летищата и по сухопътните граници на страни, сред които са Белгия, Франция, Германия, Гърция, Унгария и Италия. Конфискуваните 122 тона опасни препарати са достатъчни, за да отровят 5 хиляди квадратни километра площ, съобщават от Европол. Според разследващите, пестицидите са били произведени в Китай и се продават през интернет или от пътуващи търговци на фермери в Европа. Сред пратките е имало и такива, които съдържат вещества, причиняващи ракови заболявания. Те се предлагали като много ефикасни при борбата с различни вредители и болести по растенията. Земеделските производители ги купували заради по-ниската им цена и фалшифицираните опаковки. В акцията на Европол са участвали и частни компании, с пазарен дял Общността на оригинални препарати за растителна защита.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.