1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Намалява употребата на пестициди в Дания

Намалява употребата на пестициди в Дания

Спадащият обем на продажбите показва, че новият данък върху пестицидите работи успешно

С 29% по-малко пестициди е закупил селскостопанският сектор в Дания през 2013 в сравнение с 2011 г., сочат последните статистически данни на Датската агенция за опазване на околната среда.

Министърът на околната среда настоява използването на химикали да се намали още повече, като целта е намалението да достигне 40% до 2015 в сравнение с 2011 г.

"Ние трябва да се грижим за природата и затова е необходимо да се намали потреблението на пестициди," казва министърът в специално комюнике.

Спадащият обем на продажбите показва, че новият данък върху пестицидите работи успешно. Твърде рано е обаче да се правят генерални изводи, тъй като фермерите са натрупали запаси от препарати. Все още не може да се направи цялостна оценка за пълния ефект от данъка до 2015 г.

Статистиката се основава на продадените количества, но през последните няколко години данните сочат, че реалното потребление действително намалява. По всичко изглежда, че земеделските производители вече използват пестициди, само когато е необходимо и това се дължи до голяма степен на спада на гъбните заболявания при растенията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.