1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Навършват се 60 години от създаването на Международната конвенция по растителна защита

Навършват се 60 години от създаването на Международната конвенция по растителна защита

Република България е пълноправен член на МКРЗ от 1990 г.

През април 2012 година се навършват 60 години от създаването на Международната конвенция по растителна защита към Организацията по прехрана и земеделие при ООН (ФАО). 

Конвенцията е създадена през 1952 г. и представлява международно споразумение по растително здраве, чиято цел е да защити културните и диворастящи растителни видове, чрез предотвратяване въвеждането и разпространението на карантинни вредители. Членове на Конвенцията са 177 страни от цял свят. Република България е пълноправен член на МКРЗ от 1990 г.

В края на март 2012 година в Рим, Италия се проведе 7-та сесия на Комисията по фитосанитарни мерки на Международната конвенция по растителна защита към Организацията по прехрана и земеделие при ООН (ФАО). Като пълноправен член на Конвенцията, Република България, чрез експерт от Дирекция „Растителна защита и контрол на качеството и безопасността на пресните плодове и зеленчуци“ към БАБХ взе участие в сесията.

В нея участваха общо 372 представители от 143 договарящи се страни, трима представители на недоговарящи се страни, както и наблюдатели от различни международни организации. Европейският съюз участва с представители от всичките 27 държави членки, както и представители на Съвета на ЕС и Европейската комисия.

Основните резултати постигнати по време на сесията са: приемането на Новата стратегическа рамка на Международната конвенция по растителна защита (МКРЗ) за периода 2012-2019 г., приемане на Стратегията за мобилизиране на ресурсите на МКРЗ, приемане на 6 Международни стандарти за фитосанитарни мерки, признаването на Близко-източната организация по растителна защита като Регионална организация по растителна защита в рамките на МКРЗ, избор на председателство 2012-2014 г., както и други теми, засягащи растителната защита.

Допълнителна информация за форума може да бъде открита на http://www.ippc.int/...

Допълнителна информация за юбилея може да бъде открита на www.ippc.int/60years
и https://www.ippc.int/60years/2012/03/video-the-international-plant-protection-convention-at-60/#comment-34

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.