1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Нелегални пестициди, предимно внос от Турция, се разпространяват у нас

Нелегални пестициди, предимно внос от Турция, се разпространяват у нас

Земеделските производители ги купуват, защото са по-евтини с 30-50% от законните

Нелегални пестициди, предимно внос от Турция, се разпространяват в страната. Земеделските производители ги купуват, защото са по-евтини с 30-50% от законните, пише „Преса“.

„През трите пункта с Турция - Лесово, Капитан Андреево и Малко Търново, всекидневно преминават по десетина буса, натоварени с незаконни препарати“, потвърди информацията доц. д-р Петър Николов, председател на Българската асоциация за растителна защита. По данни на браншовата организация от началото на годината до момента са влезли около 300 тона, но вносът продължава. Според Николов, проблемът придобива неконтролируеми мащаби, защото е създадена нелегална мрежа от разпространители в цяла България. Той смята, че незабавно трябва да се предприеме мащабна акция, в която да се включат митничари и полицаи.

Пестицидите са два вида. Едните са на базата на активни вещества, разрешени в ЕС. Те са произведени в южната ни съседка и се разпространяват на българска територия от ръка на ръка с надписи на турски език. Това е абсолютно незаконно, защото земеделският производител не може да е сигурен нито какво точно използва, нито в каква доза трябва да напръска градината. Така може да съсипе реколтата си или да останат остатъчни вещества от отровите в крайната продукиця. Затова препарати за растителна защита у нас могат да се продават само с етикети на български, одобрени от агенцията по храните.

Нелегално влизат и хербициди на базата на активните вещества ацетохлор и трифлуралин, които са забранени в Евросъюза. Те имат силно проникване в почвата и оттам постъпват във водите. Препарати се забраняват, когато има научни изследвания, че са опасни за здравето на хората, за околната среда и животните. Обикновено става дума за канцерогенно действие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.