1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Неоникотиноидите са трудно заменими

Неоникотиноидите са трудно заменими

В повечето случаи на употреба на алтернативни препарати ще се стигне до изграждане на резистентни реакции

Препаратите за растителна защита, в които има неоникотиноиди, не могат да бъдат заменени, макар и за повечето приложения да съществуват алтернативни варианти. Проблемът е, че те също носят големи рискове. Това се казва в доклад на Френската служба за защита на здравето.

Службата е изследвала 130 разрешени в момента приложения на неоникотиноидни препарати и стига до заключението, че за повечето от тях има алтернативни методи на растителна защита. Нито една субстанция обаче не показва профил на риска, по-малък от този на неоникотиноидите.

В повечето случаи на употреба на алтернативни препарати ще се стигне до изграждане на резистентни реакции, тъй като изборът на вещества е сравнително малък, смятат учените. Затова те не се наемат и да оценят какви биха били последиците от една забрана за използване на неоникотиноидите. При всички случаи се препоръчва търсенето на алтернативни варианти да бъде ускорено.

Сега съществуващите други варианти се състоят в 40 процента от случаите от една единствена група вещества, а в някои от тях активната субстанция е само една.

За 78 на сто от приложенията има обаче не-химични алтернативи, като сред най-перспективните са нанасянето на защитен слой върху растенията и посевния материал, както и прилагането на феромони. Като евентуално перспективни се оценяват вариантите с внасянето на полезни насекоми, които да се борят с вредителите, особено в оранжерии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.